A+ A A-

Честит Професионален празник – 21 януари – Ден на родилната помощ!

Честит Професионален празник – 21 януари – Ден на родилната помощ!

 

Уважаеми колеги,

 

От свое име и от името на целия Управителен съвет на Столична колегия на БЛС Ви поздравявам по случай 21 януари – Ден на родилната помощ!

За мен е особена чест да изразя своята признателност към денонощните труд, усилия и грижи, които полагате за появата на нов живот, за по-доброто здраве на Вашите пациенти.

В ден като днешния всеки човек си спомня поне за един лекар и специалист по здравни грижи, който е помогнал за раждането на нов живот и дал надежда за по-добро бъдеще. Сигурен съм, че цялото общество Ви споменава с благодарност и признателност за всичко, което правите, колеги.
От името на цялото ръководство на СЛК на БЛС аз Ви поднасям благодарност за времето, усилията, ресурсите, енергията които инвестирате в себенадграждането си. Чрез тях Вие инвестирате в добруването на пациентите, защото Лекарят, който се развива и себеподобрява, осигурява по-добро здравеопазване и родилна помощ за цялото общество!
Вашата изключително хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща, на високия морал и на отдаденост към човешките живот и здраве.

Поклон към Вас и Вашите възможности! Бъдете здрави и честити!

Честит празник!

 

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

Д-Р АСЕН МЕДЖИДИЕВ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЛК НА БЛС

 • Прочетена: 195 пъти

Честита Коледа и Щастлива 2019-та Година!

Уважаеми колеги,

 

Честито Рождество Христово и Щастлива 2019-та Година!
 
С пожелания за успешен старт в предстоящите предизвикателства и превземането на нови хоризонти в професионалната Ви област!
Бъдете здрави, щастливи и устремени в целите си!
 
 
 
д-р Асен Меджидиев,
председател на 
Столична Лекарска Колегия на
Български Лекарски Съюз

 

 • Прочетена: 247 пъти

Честит празник, колеги!

До всички лекари от гр. София

 

 

Поздравителен адрес

От

д-р Асен Меджидиев

Председател на

Столична Лекарска Колегия на БЛС

 

 

Уважаеми колеги,

От името на УС на СЛК на БЛС и лично от свое име Ви поздравявам по случай днешния професионален празник! В деня на Св. Иван Рилски-Чудотворец, 19 октомври, по традиция отбелязваме Деня на българския лекар. В този ден е време да направим равносметка на делата си. Да си спомним колко човешки животи сме спасили, на колко хора сме помогнали, колко човешки животи са се появили на този свят благодарение на нас и колко семейства посрещат делници и празници, защото ние сме се намесили и сме дали шанс за нов живот! Днес е ден, в който изказвам своето възхищение от работата Ви, от всеотдайността, стоицизма, професионализма и неуморното желание въпреки неразбирането, което получваме понякога, да продължавате да помагате безрезервно!
Пожелавам Ви да си носите с гордост титлата лекар и да не забравяте, че ние сме съвременните чудотворци за нашите пациенти. Бъдете здрави, все така устремени в процеса на себенадграждане и да продължаваме да работим заедно за по-доброто име на българския Лекар!

 

С уважение,

Д-р Асен Меджидиев

Председател на СЛК на БЛС

 • Прочетена: 0 пъти

СЛК връчва Първи Годишни Награди "Лекар на годината 2018"

На 11 октовмри 2018 г. Столична Лекарска Колегия на БЛС провежда Първи годишни награди "Лекар на годината 2018" .
 
Отличията се раздават за първи път по повод деня на българския лекар, който отбелязваме на празника на Св. Иван Рилски Чудотворец. Наградите са признание за водещите специалисти от София, благодарение на които се развиват медицината и академичността, както в София, така и в цяла България. 
Очакваме Ви  на 11 октомври 2018 г., четвъртък, 19 часа, Централен Военен Клуб. 

 

 
 
 
 • Прочетена: 703 пъти

Отбелязваме 110 години от Независимостта на България! Честит празник!

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 година в Търново. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор тридесет години по-рано, а българският княз приема титлата „цар“

Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 мъченици“. Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.
С провъзгласяването на независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите държави. Княз Фердинанд приема титлата „цар на България“.
Създадени са предпоставки за освобождаване на последните останали под османска власт български земи в Тракия и Македония.

Нека помним историческите уроци, които ни показват, че когато сме обединенни около общата кауза, всичко е възможно и постижимо!

Честит празник!

 • Прочетена: 413 пъти

2-ма представители на Столична Лекарска Колегия на БЛС с престижни отличия от 9-то издание на Югоизточния Медицински Форум

Между 6 и 9 септември 2018 г. в Баня Вручица, Босна се проведе 9-то издание на Югоизточен Медицински форум, организиран от д-р Андрей Кехайов. По време на него в различни панели взеха участие специалисти от Столична Лекарска колегия. Начело на групата на групата софийски лекари, която взе участие във престижния форум беше председателят на СЛК д-р Асен Меджидиев. Софийските медици представиха над 30 доклада и постери в различни специалности. От ЦУС на БЛС има 3-ма представители – зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски, д-р Николай Брънзалов и д-р Гергана Николова.

Двама от тях получиха и специални отличия. Една от най-престижните награди на форума беше връчена на националния консултант по неврохирургия проф. Николай Габровски. Той беше награден за Изключителен принос за развитието на медицинската наука и дейността на Югоизточния медицински форум.

С почетна награда за активна дейност в интерес на медицинската професия беше отличен първият председател на БЛС, след възстановяването на съсловната организация през 1992 г. – д-р Димитър Игнатов.

Д-р Георги Кръстев от Пловдивска Лекарска Колегия на БЛС пък получи награда за принос в развитието на Югоизточния Медицински Форум.

Ръководството на СЛК на БЛС дава висока оценка на представянето на своите членове по време на престижния медициснки форум. Активната научна дейност и упоритият труд за развитие и постигане на клинични резултатити от световна величина доказват значимостта на приноса на колегите. Изключително горди сме от представените медицински трудове и се радваме, че лекарите от Столична колегия работят неуморно за надграждането на академичните знания.

Тримата наградени лекари винаги са били еталон за висок професионализъм и работа в полза на пациентите и колегите. Горди сме от постигнатите резултати и високите оценки, които получават именно доказани специалисти от Столична Лекарска Колегия и от Пловдивска Лекарска Колегия на БЛС!

Сваляне на прикачените файлове:
 • Прочетена: 538 пъти

Честит Ден на Съединението!

На 6 септември отбелязваме годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 година.
Преди 133 години българският народ написва първите редове от своята нова история. Днешната дата присъства в паметта на всеки българин. Този празник е един от най-значимите и показателните, за това какво се постига чрез обединение на идеите и усилията!


Уважаеми колеги,
Честит празник!

 

 

д-р Асен Меджидиев,

Председател на Столична Лекарска Колегия на БЛС

 • Прочетена: 462 пъти

Председателят на СЛК на БЛС д-р Асен Меджидиев изпрати предложение до компетентните институции за фиксиране на спешни центрове, които да поемат пострадалите при тези тежки инциденти,

slk logo

До г-н Румен Радев

Президент на Р България

 

Г-н Бойко Борисов

Министър председател на България

 

Д-р Даниела Дариткова

Председател на Комисия по здрвеопазване

Към Народоно събрание на Р България

 

Г-н Кирил Ананиев

Министър на здравеопазването

 

Д-р Дечо Дечев

Управител на НЗОК

 

Д-р Иван Маджаров

Председател на БЛС

 

 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

От

Управителният съвет на Столична Лекарска Колегия на  БЛС

 

 

Уважаеми дами и господа,

На 03.09.2018 г., Управителният съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС проведе редовно заседание на Управителния съвет. На него обсъдихме възможността за възникване и същевременно - невъзможността за предвиждане на бедствени ситуации, аварии, пътно-транспортни инциденти със значителен брой пострадали на територията на вече многомилионна София. Това налага изграждане на ясна стратегия за организация, координация и логистика при оказването на спешна медицинска помощ в такива ситуации.

Предлагаме да се идентифицират лечебни заведения с непрекъснат режим на работа, интердисциплинарни екипи, покриващи необходимите за обслужване на политравматични пациенти специалности и звена за интензивно лечение с различни профили, както и да се изградят ясни правила за комуникация и координация, които да бъдат задействани при възникване на инциденти със значителен брой пострадали на територията на София и София- област.

За тази цел Управителният съвет на Столична Лекарска Колегия към БЛС предлага:

 • Да се подобрят комуникациите на  структурите в държавата при тежки инциденти като се определят специални, конкретно фиксирани спешни центрове, които да поемат пострадалите при тези тежки инциденти, както и на спешните случаи в София по принцип.
 • Предлагаме тези центрове за София и София-област  да бъдат УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, ВМА, УМБАЛ „Св. Анна” и УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”.

По този начин ще се постигне равномерно, точно, ясно разпределение на спешността.

 • За тези центрове е необходимо подобряване на комуникацията и координацията с отделните звена – както по между им, така и със 112, МЗ, МРРБ, МВР, пожарна и гражданска защита, армия, ДАНС, БЛС и изграждане на call-центровете в болниците.
 • Да се обезпечи необходимото доoкомплектоване с апаратура на съответните болници, което да позволи адекватно и навременно оказване на спешна помощ.
 • Да се създаде и поддържа болничен резерв от свободни легла в обем на 20% от легловата база.
 • Да се осигури безлимитна дейност на конкретните медицински заведения.
 • Да се наложи строго регаламентиран ред за комуникация и координация между ЦСМП и посочените лечебни заведения с цел максимално обезпечаване и навременност на транспортната дейност за спешна помощ.
 • Четирите фиксирани центъра да осигурят денонощно покритие от необходимите мултидисциплинарни високоспециализирани екипи, които да поддържат 24 часова спешна дейност.

 

 

С уважение,

Д-р Асен Меджидиев

Председател на Столична Лекарска Колегия на БЛС  

 • Прочетена: 438 пъти

584 лекари са свалени от Регистъра на районната колегия по чл. 37, ал.1, т.1 от Устава на БЛС – за неплащане на членски внос

СЪОБЩЕНИЕ

 

 

С решение на УС на СЛК от 30 юли 2018 г. , 584 лекари са свалени от Регистъра на районната колегия по чл. 37, ал.1, т.1 от Устава на БЛС – за неплащане на членски внос за повече от 6 месеца.

Списъкът на свалените от регистъра е на разположение в офиса на СЛК на БЛС – София, ул. „Ами Буе” № 48.

 

 

УС на СЛК

 • Прочетена: 651 пъти