A+ A A-

Честит празник, колеги!

Честит празник, колеги! Pixabay

Уважаеми колеги,

От тази година 27-ми  май е обявен за Световен ден на Спешната медицина. Използвам случая да Ви поздравя и благодаря от свое име и от името на УС на Столична Лекарска Колегия към БЛС! 
Да бъдеш лекар е мисия, която изпълва света ти, ежеминутно и всецяло, знае всеки един от нас. Да бъдеш спешен медик е призвание, което може да понесе не всеки, а само онези, които имат специална мисия - мисията да се появяват в деликатните моменти, когато всяка стотна от секундата е от значение, когато всяко действие и решение нямат аналог и водят да решаващо последействие, мисията да спасяват живот! 
Спешните медици винаги сте първите, които оказват помощ, Вие сте героите, благодарение на които има толкова спасени животи.

Ето защо Ви пожелавам да получавате по-често признание за геройствата, които извършвате, възможностти за развитие и признание за неуморното раздаване 24/7 целогодишно! Нека Вашите знания, умения, опит и професионално отношение срещат признание, а не наказание!

В лицето на Столична Лекарска Колегия към Български Лекарски Съюз имате партньор, който не насреща във всеки миг. Нека заедно работим за по-добри и справедливи условия за спешните медици в София!

Бъдете здрави, все така целеустремени в спасяването на здравето и живота и най-вече удовлетворени от постигнатите резултати! 

Честит празник!

 

 

С уважение,

д-р Асен Меджидиев,

Председател на СЛК към БЛС

 

 

КЛЕТВА НА ХИПОКРАТ

В името на Аполон – лечител в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги уча без пари и без някакви задължения в бъдеще, ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни познания, ще им преподавам учението като на свои деца както на тях, така и на учениците, които са записани при мен и са положили клетва по обичая на медицината, но не и на други.

Аз ще предписвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защищавам от всички вредни неща. Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам комуто и да било подобно нещо. На никоя жена няма да давам лекарства за помятане. Ще пазя живота си чист и почтен, както и моето изкуство. Няма да се занимавам с разтрошаване на камъни в пикочния мехур. Тази операция ще предоставя на ония, които се занимават с това. Когато влизам в някоя къща, това ще бъде винаги за да лекувам някой болен, като се държа чист от всякаква неправда и от всякакви сластолюбия към мъжете, децата и жените - били те свободни или роби. Всичко, което видя и чуя при изпълнението на моята професия и което не бива да се разправя, аз ще го запазя в тайна и ще го смятам за нещо свещенно.

„Дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут завинаги, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава!"

Title
Description.
Previous
Next